Blogger hakukoneoptimointi osa 1/3

Kuinka hakukoneoptimoida Blogger? Siinäpä kysymys...

Ensimmäinen vastaukseni asiaan olisi: valitse käyttöösi Wordpress.org Bloggerin asemesta. Se antaa sinulle paljon enemmän mahdollisuuksia hakukoneoptimointiin kuin ajoittain melko jäykkä Blogger.

Jos sanat MySQL ja FTP aiheuttavat pahoinvointia, kuulut siihen kansanosaan, jonka mielestä Google aivan varmasti suosii omistajana Bloggeria hakutuloksissaan tai muuten vain pidät enemmän Bloggerista ei hätä ole todellakaan kovin suuri. Blogger on nimittäin innovatiivisesti käytettynä yllättävän joustava myös hakukoneoptimoijan käsissä.

On muuten ollut mukava huomata, että myös matkailuala on löytämässä bloggauksen. Edelläkävijöinä näyttävät olevan PK-yritykset. Kenties tilanne ei olekaan niin paha kuin silloin tällöin maalailen.

Hakukoneoptimoinnin perusteet

Ennen kuin aloitamme, sinun pitäisi tietää mitä hakukoneoptimointi oikeastaan on. Itse olen pitkään pitänyt tästä Glenn Murrayn artikkelista "Hakukoneoptimointi toimitusjohtajille" (ENG), jossa hakukoneoptimointi on selitetty lyhyesti, mutta tiiviisti.

Muita hyviä tapoja aloittaa aiheeseen tutustuminen on lukea Nicolas Fogelholmin ja Tomi Hautamäen kirjoittama ilmainen opas "Verkkoherran Opas - Hakukoneoptimointi" (FIN) sekä Arttu Raittilan kirjoitukseen "Hakukoneoptimointi lyhyesti" (FIN). Hyvä artikkeli on myös SEOmoz:in "Aloittelijan opas - mitä on hakukoneoptimointi" (ENG). Myös kirjoittamastani artikkelista Matkailun hakukonemarkkinointia, löydät perustiedot aiheesta.

Näiltä sivuilta löydät varmasti tekemistä pariksi ensimmäiseksi kuukaudeksi. Jos et kaikkea heti ymmärrä, ei se haittaa. Toisaalta opiskelussa on se paha puoli, että välillä joutuu oppimaan jotain uutta.

Myöhemmin tietoa aiheesta etsiessäsi kannattaa muistaa, että hakukoneoptimointi on aihe joka muuttuu erittäin nopeasti. Keinot mitkä olivat kovia pari vuotta sitten, eivät ole sitä enää tänään, pahimmillaan hakukoneet voivat jopa rankaista niistä. Täten hakukoneoptimoinnin kehitystä pitää ja kannattaa seurata säännöllisesti.

Tässä vaiheessa huomaat jo varmasti, että tästä artikkelista on turha etsiä ylemmän tason tietoa Bloggerin hakukoneoptimoinnista. Jos siis uskot kuuluvasi Suomen pieneen hakukone-eliittiin (mihin en itse todellakaan väitä kuuluvani, sillä olenhan pelkkä akateeminen kotkottelija) voit lopettaa lukemisesi tässä ja palata lukemaan artikkelisarjan myöhempiä osia runtataksesi minut maanrakoon.

Blogger ja hakukoneoptimointi

Niin se Blogger ja hakukoneoptimointi. Takaisin siis aiheeseen. Halusin vain, että tiedät, mitä olet tekemässä. Toinen syy miksi halusin esitellä aihetta hieman laajemmin on, että käytännössä aivan samat keinot toimivat niin Bloggeria optimoidessa kuin muita www-sivuja. Näistä tärkeimmät ovat:

1. Sisältö

Blogisi sivuilta pitää löytyä runsaasti säännöllisesti vaihtuvaa luonnollisella kielellä kirjoitettua uniikkia kohderyhmää puhuttelevaa sisältöä. Ellei sivuillasi puhuta asioista joilla haluat kävijäsi sivuillesi löytävän, eivät he sinne voi näillä sanoilla löytää. Lisäksi runsas sisältö luo sivuille useita tuhansia hakusanapareja ja -fraaseja, joilla et olisi ikinä kuvitellut kenenkään hakevan. Tätä ilmiötä kutsutaan myös Long Tailiksi. Oikeasti - näin yksinkertaista se on.

2. Linkit

Blogisi täytyy linkitetty mahdollisimman monelta sivulta. Mitä useammasta paikasta blogisi on linkitetty, sitä parempi. Linkkien olisi hyvä olla myös ns. laatulinkkejä. Eli mitä arvokkaammaksi Google tai muu hakukone arvioi sinuun linkkaavaa sivua, sitä arvokkaampi on sieltä sinuun osoittava linkki. Blogiisi linkittävien sivujen on myös hyvä suurinpiirtein samoja asioita käsitteleviä.

Mikä sitten on arvokas linkki? Käytä maalaisjärkeä. Esimerkiksi linkki kuntasi matkailusivuilta on hyvä linkki, kun taas linkki naapurinpojan tietopeleistä kertovilta kotisivuilta ei niin arvokas. Kenties parhaiten blogiisi osoittavien linkkien määrän näet Yahoon Site Explorer toiminnosta kirjoittamalla hakukenttään oman blogisi (tai muun kotisivusi) osoitteen ja jatkamalla siitä eteenpäin "inlinks" osioon. Hyvän peruspaketin linkkien hankkimiseen löydät aiemmin mainitusta "Verkkoherran oppaasta". Blogit mahdollistavat tämän lisäksi useita muita linkinhankkimiskeinoja, joista kenties lisää myöhemmin.

3. Muut kikkailut

Niin se Bloggerin hakukoneoptimointi tai hakusanaoptimointi tai miksi sitä ikuna kutsuukin. Taidan mennä siihen vasta ensi kerralla.

Bloggerilla voi todellakin tehdä monia pikku kikkoja, joilla niiden löytyminen hakukoneista varmistetaan. Ne ovat kuitenkin vain juuri niitä, "pikku kikkoja" eli jos blogin sisältö tai linkitykset eivät ole kunnossa ovat ne lähes turhia. Parhaimmillaan niillä voidaan kuitenkin ratkaisevasti parantaa blogisi sijoitusta hakukoneissa. Jatka siis tämän artikkelisarjan seuraamista.

Kotiläksyt bloggerin hakukoneoptimointiin:


Asenna sivuillesi ilmainen Google Analytics tilastointiohjelma jo näin alkuvaiheessa. Ilman sitä on Blogger-sivujesi löydettävyyden kehittäminen hakukoneissa erittäin vaikeaa. Tarkat ohjeet Google Analyticsin liittämisestä Bloggeriin. (FIN)

Ohjeet Analyticsin asentamiseen Bloggeriin löydät myös esimerkiksi Andy Wibbelsin blogista. (ENG)

Voit myös seuraavia blogspot hakukoneoptimointi -artikkeleita odotellessasi myös Googlata sanalla Blogger SEO ja löytää odotettavissa olevan materiaalin myös aivan itse. Jos taas luet mieluummin nämä samat asiat aina yhtä luotettavasta Internet-markkinointimatkailua -blogista mukavina tiivistelminä omalla äidinkielelläsi jatka blogini seuraamista tulevaisuudessakin. Silloin tällöin täällä saattaa olla jotain muutakin mielenkiintoista kuin Bloggerin hakukoneoptimointi.

------------------------------------------------------------------------------------

Lisää aiheeseen liittyvää:

Matkailun hakukoneoptimointi

Hakukonemarkkinointi Venäjällä

Näin teet Internet-markkinointisuunnitelman

3 kommenttia:

  1. hyvä artikkeli, olen täysin samaa mieltä kanssanne .Myös voit suositella http://www.saleslion.fi/palvelut/verkkomainonta/

    VastaaPoista
  2. Moikka Ilkka, Verkkoherran oppaan linkki ei enää lataa mitään. Ehdottaisin tilalle omaa kirjoitustani, jossa olen lähestynyt hakukoneoptimointia vuoden 2018 näkökulmasta, eli sisältöön painottuen:
    https://www.zoner.fi/hakukoneoptimointi-eli-seo/

    VastaaPoista