Harrastelijat häiritsevät liiketoimintaa

Vaikka konsultteja kutsutaan pisnesmaailman bassonsoittajiksi, tuntuu konsultin ammatti vetävän monia puoleensa.



Törmään jatkuvasti työssäsi harrastelijakonsultteihin. Harrastelijakonsultit ovat niitä, jotka työskentelevät jossain muualla, usein erilaisissa oppilaitoksissa tai kehitysyhtiöissä ja tekevät sivutoimisesti silloin tällöin konsultointikeikkoja.

Kärkkäimmät voisivat väittää, että tämä postaus johtuu siitä, että minua ottaa päähän se, että harrastelijakonsultit vievät ammattilaisilta töitä polkemalla hintatasoa. Siinä he ovat täysin oikeassa. Asiassa on tosin muutama muukin puoli.

Asiakkaat:

Halvalla saa harvoin hyvää. Tämän olen joutunut useaan kertaan toteamaan, kun menen asiakkaan luokse siivoamaan harrastelijan jälkeensä jättämiä jälkiä. Aina ei ole kyse edes siitä, että harrastelija ei olisi osannut vaan siitä, että hän ei ole viitsinyt. Kun palkka juoksee kuitenkin omalta työnantajalta, ei työn laadulla ole niin väliä. Lisäksi onhan työn ammattilaisen käyttämisessä myös ideologinen puoli: haluaako tukea oikeaa yrittäjyyttä vai jonkun harrastetta?

Esimiehet:

On naivia ajatella, että sivutoimilupaa hakevat työntekijäsi oikeasti tekevät sivutyönsä iltaisin ja viikonloppuisin. He tulevat tekemään sen päivisin työajallaan käyttäen siihen organisaatiosi maksamia työvälineitä. Sivutoimeen käytetty työaika tulee olemaan pois alaisesi oikeasta työstä. Piste.

Harrastelijakonsultit:

Entäs jos ryhtyisit ihan oikeaksi konsultiksi tai yrittäjäksi? Kokemuksesta tiedän, että kahden maailman välissä puljaaminen on raskasta ja vie motivaatiota kummastakin työstä. Jos haluat oikeasti kehittyä konsultin jalossa ammatissa ja kasvattaaa liiketoimintaasi on napanuoran katkaisu työnantajaasi ainoa oikea ratkaisu.

--------------------------------------------------------------------

Ensi kerralla jatkuu taas supersuosittu "Tee edes nämä 10 juttua" sarjani. Sitä odotellessa, tutustu sarjan aikaisempiin osiin.