On kaunis tiistai aamu. Pienehkön kunnan valtuustosaliin on kokoontunut joukko alueen PK-yrittäjiä kannettavine tietokoneineen. Into on valtaisa, sillä onhan paikalla suuri ja pöyristyttävän kallis internetmarkkinoinnin guru Lapin pääkaupungista.
Päivän tarkoituksena on käsitellä internetmarkkinoinnin saloja ja opetella käyttämään tärkeimpiä internetmarkkinoinnin työkaluja. Hyvin nopeasti selviää kuitenkin jälleen kerran, että osalle osallistujista oikea osoite olisi ollut kansalaisopiston ATK-kurssi, missä opetellaan käyttämään Windowsia ja verkkoselaimia.
Älkää kuitenkaan lannistuko, kyllähän internet-guru neuvoo teitä myös tietokoneen käyttötaidossa, mutta tehokkainta internetmarkkinoinnin oppiminen olisi, jos opettelisitte ensin käyttämään tietokonettanne. Samalla myös työtehonne kasvaisi valtavasti.
Tässä ensiavuksi 10 vinkkiä tietokoneen käyttöön.
* merkityt koskevat vain PC:tä, joissa on Windows käyttöjärjestelmä.
1.* Hiiren oikea näppäin
Jos et millään löydä etsimääsi toimintoa jossain ohjelmassa niin kannattaa koittaa painaa hiiren kakkospainiketta (yleensä oikeanpuoleinen nappi), jolloin aukeaa valikko, missä ovat ko. ohjelman yleisimmät toiminnot.2.* Pikanäppäimet
Opettelemalla pikanäppäimien käytön säästät aikaa ja hermoja. Niistä kätevimmät ovat seuraavat:Paina yhtäaikaa
ctrl + x leikkaa
ctrl + c kopioi
ctrl + v liitä
ctrl + z kumoa
ctrl + y tee uudelleen
Lisää näppäinhdistelmiä
3. Selain
Käytätkö jotain Googlen ohjelmaa (esim. Googlen Analytics tai Google Places) ja se ei toimi kunnolla? Tällöin kannattaa vaihtaa käyttämään jotain muuta selainta kuin Microsoftin Explorer ohjelmaa. Syystä tahi toisesta näiden kahden kilpailijan ohjelmat eivät aina toimi toistensa selaimilla. Hyviä selaimia ovat mm. Mozilla Firefox tai Googlen Chrome. Sama ohje koskee luonnollisti myös Macin Safari-selainta käyttäviä.4. Välilehdet
Koulutuksien aikana useille osallistujille ilmestyy kymmenittäin selainikkunoita ja lopulta he yleensä kadottavat ikkunoista tärkeimmät. Tähän auttaa välilehtien käytön opettelu. Se myös säästää vanhojen koneparkojenne voimia tärkempiin tehtäviin.Uusia välilehtiä voi avata painamalla selaimenne ylälaidassa ylälaidassa olevaa välilehden puolikasta tai painamalla hiiren kakkosnappia linkin päällä ja valitsemalla "Avaa uuteen välilehteen" tai painamalla näppäinyhdistelmää ctrl + t
5.* Taikanapit
Usein varsinkin vanhemmat Windowsin versiot menevät "juntturaan". Tästä selviää helpoiten, ilman että tarvitsee sammuttaa koko konetta käyttämällä "taikanappeja".Paina yhtäaikaisesti ctrl + alt + delete ja valitse tämän jälkeen "Käynnistä tehtävienhallinta". Tämän jälkeen valitset ohjelma "Sovellukset" välilehdeltä, jonka kohdalla lukee "Ei vastaa" ja painat nappia "Lopeta tehtävä"
Tätä hieman monimutkaisempaa ohjetta suorittaen ratkeaa suurin osa karseista "junttura" tilanteista.
6. De facto -symbolit
Useissa internetissä toimivissa ohjelmissa käyttökuvakkeet ovat alkaneet muistuttaa toisiiaan. Tässä niistä yleisimpiä:
Kun haluatte muokata jonkun ohjelman asetuksia löytyvät ne suurimmassa osassa internet-ohjelmia hammasratasta esittävän kuvakkeen takaa.
b) Linkit
Linkkejä muodostetaan yleensä niin, että maalataan linkiksi tehtävä sana ja painetaan ketjua esittävää symbolia.
c) Takaisin alkuun
Palvelun etusivulle pääsee yleensä ohjelman vasemmalla ylälaidassa olevasta ohjelman logosta.
7. Isonna tekstiä
Tämä ohje on mainittu usein internetmarkkinoinnin koulutuksien parhaaksi opiksi. Kertooko se enemmän koulutuksesta vain koulutettavista, voitte itse päättää.Jos myös sinulle on alkanut olemaan entistä vaikeampaa nähdä pientä tekstiä kuvaruudulta niin silloin sitä kannattaa suurentaa! Tekstin suurentaminen tapahtuu esimerkiksi* painamalla ctrl ja + merkkiä. Pienentäminen tapahtuu vastaavasti ctrl ja - merkistä.
8. Kymmensormijärjestelmä
Lähes jokainen joutuu nykyään kirjoittamaan tietokoneella suuren määrän tekstiä. Silti monella kirjoittaminen tapahtuu edelleen ns. kahden sormen tekniikalla. Miettikääpä hetki kuinka paljon aikaa olet tuhlannut kirjoittaessasi vuosien varrella. Tuonkin ajan olivat voinut viettää vaikka rakkaan harrastuksesi parissa.Suosittelenkin kaikkia kehittämään omaa konekirjoitustaitoaan. Lohdutukseksi mainittakoon, että itsellänikin olisi sneppailunopeudessani hieman kehittämisen varaa.
9. Käyttäjätunnukset ja salasanat
Tietokoneen käyttäjille on tullut tavaksi vouhkata tietoturvallisuudesta, silti suurin osa hoitaa sen kaikkein tärkeimmän edelleen huonosti.a) Valitkaa riittävän vaikeita salasanoja. Omien lastenne nimet, aurinko tai 1234 ovat erittäin helposti arvattavia ja automaattisten koneiden murrettavia.
b) Älkää käyttäkö samoja salasanoja jokaisessa ohjelmassa, sillä pahimmillaan tämä johtaa siihen, että yhteen ohjelmaan murtautuminen asettaa kaikki tilinne vaaraan.
c) Muistakaa myös painaa salasanojen lisäksi mieleenne eri palveluissa käyttämänne käyttäjätunnukset, sillä ilman niitä ette pysty myöhemmin ohjelmia käyttämään.
10. Muu tietoturvallisuus
Jos käytätte jotain muuta kuin omaa konettanne, muistakaa kirjautua ulos kaikista auki olleista ohjelmista, sillä muuten seuraava käyttäjä pääsee suoraan ohjelmiinne.Jos haluatte olla varmoja, että tietojanne ei jää koneelle, tyhjentäkää lähtiessänne käyttämänne selaimen välimuisti ja poistakaa lisäksi koneelta lopullisesti (tyhjentäkää myös roskakori) kaikki siihen tallentamanne tiedostot.
En jaksa enää kirjoittaa miten nämä tehdään, joten kysykää tästä kouluttajaltenne, kun seuraavan kerran olette ATK- eikun internet-markkinoinnin koulutuksessa.
10+
Lopuksi vielä pieni muistutus kaikille. Uutta ohjelmaa opettellessanne, kannattaa rohkeasti kokeilla eri nappuloita ja valikoita. Ohjelma EI MENE RIKKI! Lisäksi lähes aina tehdessänne jonkun virheen, ohjelmat antavat virheilmoituksen. Lukemalla tämän ohjeen, on olemassa suuri todennäköisyys, että tilanne selviää.***************************************
Jäikö listalta jotain tärkeää pois? Lisää omat suosikki ATK-vinkkisi blogin kommenttitoiminnon kautta!