Slow tv vie katsojan Lapin Lumoon


Lapin lumo on suomen ensimmäinen slow tv -sarja, joka nimensä mukaisesti kertoo jylhän kauniista lapin luonnosta. Tässä haastattelussa kysymyksiin vastaa Lapin Lumon tekijä Tuomas Kytömäki.1) Mikä on Hidastaelamaa.fi


Hidasta Elämää sivusto nivoutui luonnolliseksi kanavaksi tälle sarjalle, sillä heidän arvot sekä konsepti tukee hienosti ohjelmaamme. HE:n slogani "olet jo perillä" kertoo hienosti ajatuksista sivun sekä valtaisan someyhteisön takana.

Jatkuvan kiireen keskellä unohdamme helposti itsemme, luontaiset tarpeemme ja mihin olemme oiken matkalla. Kun pysähtyy edes välillä, antaa ajatusten lipua pois ja hengittelee rauhallisesti syvään, saattaa tämän hetken taika muistuttaa keitä olemme, ja kenties jostain suuremmasta yhteydestä - kuten esimerkiksi luonnon parantavaan voimaan.

2) Mikä on Slow Tv?

Slow tv konsepti on lähtöisin Norjasta, jossa mm. Hurtegruden laivasta, sekä vuonojen halki matkaavasta junasta tuli välittömästi katsotuimpia ohjelmia Norjassa.

Slow tv onkin aikansa tuote, ihmiset hakevat vastapainoa hektisyydelle sekä stressin täyttämälle arjelle saadessaan pysähtyä ihailemaan kauniita maisemia sekä rauhallisesti etenevää kuvakerrontaa.

3) Miksi halusitte tehdä juuri tälläista TV-ohjelmaa?

Itselleni Lappi ja sen henkeä salpaavat maisemat ovat aina olleet erikoispaikassa sydämessäni. Olen liikkunut tuntureilla ja kirkasvetisten jokien ja purojen äärellä pikku pojasta asti ja tunnen itseni todella kiitolliseksi ja etuoikeutetuksi kun meillä on täällä Suomessa näin uskomattomia paikkoja. Ilma on raikasta hengittää ja hiljaisuus sekä luonnon äänet ja sykähdyttävät maisemat hoivaavavat sekä kehoa että mielen.

Nykyisin on myös lukemattomia tutkimuksia luonnon parantavista vaikutuksista, stressitasot laskevat ja keho rauhoittuu. Myös kesäinen lappi on vielä yllättävän harvalle tuttu eräilykohde, ja halusin Lapin lumolla myös "mainostaa" toinen toistaan huikeampia paikkoja kauniissa maassamme. Myös luontoyhteys ja luonnon kunnioittaminen on näinä päivänä tärkeämpää kuin koskaan ja toivonkin että katsojat saisivat tästä uusia oivalluksia ja virikkeitä kiireiseen elämäänsä.

4) Miten matkailuyritys voi hyötyä palveluistanne?

Monellakin tapaa. Uskon että jaksot toimivat loistavina "mainoksina" eri lapin lokaatioista, niin meille Suomalaisille kun ulkomaisillekin. Olen usein miettinyt vaikka nuotiolla istuskellessani tunturien turvallisessa sylissä kosken äärellä miten niin monella tapaa terapeuttista ja ennenkokematonta sekä ikimuistoista se olisi. Jos vain useammat tietäisivät. Uskon että sarjamme herättäisi kiinnostusta myös rajojemme ulkopuolella, esim. aasiassa. Koko ajan kasvava määrä ihmisiä etsii juuri tälläista sisältöä lomalleen, luonnon kauneutta ja rauhaa.

Olen enemmän kuin mielelläni tukemassa suomalaisten hyvinvointia sekä luonnon parantavien elementtien ja vuorovaikutussuhteiden esiin tuontia.

Pidän mielelläni luentoja aiheesta ja kenties tulevaisuudessa voisi olla ajankohtaisia myös erilaiset retriitit tai hiljentymis- ja kokemuspohjaiset retket pohjoisen jylhiin maisemiin. Sekä luonnollinen ravinto että hyvinvointi on hyvin lähellä sydäntäni. Ja kukapa tietää vaikka Lapin lumo saisi kakkossiisoninkin tulevaisuudessa..

Luonnollisesti matkailuyritykset voivat jakaa myös ohjelmia omissa sosiaalisen median kanavissaan.

Olemme toteuttaneet Lapin lumo -sarjan yhdessä yhteistyökumppaniemme kanssa, joille olen syvästi kiitollinen että he mahdollistivat sekä uskoivat tähän.

Ne ovat Lapland Hotels, sekä Lapland Safaris, Vaeltajankauppa.fi, Cocovi sekä Lähitapiola.

Mikäli yhteistyö kanssamme kiinnostaa voit ottaa yhteyttä minuun: 

5) Miten markkinoitte Lapin Lumoa?

Olemme käyttäneet paljon sosiaalista mediaa viestinnässä, pelkästään Hidasta Elämää kanavat tavoittavat suuria aiheesta kiinnostuneita. Toki myös lehdistötiedote sai yllättävän paljon mediassa huomiota osakseen. Sarjan toinen jakso (Pallas) ilmestyy 5.11., joten olemme toki kaikesta huomiosta kiitollisia jatkossakin.

6) Kuinka paljon ohjelmanne on saanut katsojia tässä vaiheessa?

Ohjelmamme ovat löytäneet jo kymmenet tuhannet katsojat ja uskomme että määrä kasvaa vahvasti jatkossa kun sana leviää.

7) Miten katsojat ovat ottaneet konseptin vastaan?

Palaute on ollut pelkästää positiivista, tuntuu että monet ovat odottaneet tämänkaltaista sisältöä. Rauhalliset ja elokuvalliset kuvat yhdistettynä rauhaisaan kerrontaan, jossa luonto on pääosassa ovat tuoneet monelle tunteen kuin he itse pääsisivät Lappiin kotisohvaltaan. Moni on myös kommentoineensa Lapin kuumeen nousseen välittömästi, ja alkaneensa suunnitella jo reissua pojoiseen ensi kesäksi. Tämänkaltainen palaute tuntuu erittäin hyvältä, ja on ollut myös yksi eteenpäin vievistä voimista tulevia jaksoja leikatessa.

8) Minkälaisia tulevaisuuden suunnitelmia teillä on?

Odotamme jännityneenä viidakkorummun voimaa ja sitä, kuinka moni katsoja sarjamme löytää vuoden loppuun mennessä. Hidasta Elämää -sivuston perustajien, Wikströmin Sannan sekä Pekka Niemisen kanssa on pyöritelty ideoita jo tulevista ohjelmista. Uskon, että tv siirtyy pikkuhiljaa nettiin ja tuoreet media-alustat mahdollistavat enemmän katsojaa kunniottavan lähestymistavan.
Loppuvuosi menee aika pitkälti editissä sekä joulukuun tienoilla kuvattavien kahden viimeisen talvijakson parissa. Toivoisin kovasti myös että yhä isompi yleisö löytäisi Lapin lumon, jotta voisimme jatkaa valitsemallamme polulla uudenlaisten luontoa ja ihmisen luontaista hyvyyttä muistuttavien ja tukevien ohjelmien teossa.

9) Mistä löydän ohjelmat?

Ohjelmat löytyvät Lapin Lumon sivuilta. Seuraava jakso julkaistaan tänään 5.11 klo 19!

Tuomas Kytömäki

Tuomas on lapissa sekä mökillään Päijänteen rannalla viihtyvä kaveri joka rakastaa savusaunan lämmittämistä, nuotion kohennnusta sekä pitkiä syviä keskusteluja
elämän iloista ja ihmeistä.

Hänellä on pitkä tausta mediassa ja hän toivoo saavansa auttaa ihmisiä voimaan paremmin näinä muutoksen aikoina.