Matkailuyritykset hävetkää, kunnioittakaa työntekijöitänne

Ei käy kateeksi nuoria matkailutoimialalle pyrkiviä. Tie matkailualan töihin on pitkä ja kivinen. Tilanne ei ole oikeastaan yhtään helpompi alalla pidempäänkään työskennelleillä, varsinkin jos olet ns. sesonkityöntekijä.Tiedän, että useissa matkailu- ja ravintola-alan työpaikoissa poljetaan työntekijöiden oikeuksia surutta. Tämä koskee etenkin kausityöläisiä ja nuoria. Tässä kohden on turha heristellä minulle sormea perättömien väitteiden esittämisestä ilman todisteita, sillä kaikki jotka ovat joskus vähänkin enemmän matkailuyrityksissä työskennelleet, tietävät väitteeni pitävän paikkansa.

Työnantajat, tyytyväiset työntekijät kasvattamat yrityksen asiakastyytyväisyyttä.

Haaga-Perhon mukaan 30% kasvu työntekijöiden viihtyvyydessä, kasvattaa asiakastyytyväisyyttä 30%. Pelkästään tämän pitäisi motivoida matkailuyritykset korjaamaan tapojansa ja toimimaan työlainsäädännön mukaisesti. Toisaalta pelkästään tieto siitä, että oma menestys on tullut omia työntekijöitä hyväksikäyttämällä, pitäisi pistää teidät ajattelemaan. Jos yrityksenne ei pysty toimimaan, jos maksatte lainmukaiset palkat ja toimitte muutenkin työnlainsäädännön mukaisesti, ei yritystoimintanne ole terveellä pohjalla.

Työntekijä, älä pissi omaan kenkääsi

Ja te kaikki matkailualan työntekijät, jotka tiedätte toimivanne yrityksessä, jossa ei esimerkiksi makseta pyhä- tai ylityökorvauksia, (tiesithän, että jouluna ne ovat jopa kolminkertaiset), lomarahoja, tehdä kirjallisia työsopimuksia, noudateta virallista vuorolistaa vaan lähetetään aamulla sateen sattuessa kotiin tai muuta mukavaa, kannattaa tsekata työehtosopimukset ja työnlainsäädäntö tarkkaan omalta liitoltasi.

Vaikket kuuluisikaan oman alasi liittoon, pätevät niiden työehtosopimukset myös sinuun. Voit aina soittaa myös Työsuojelupiirien ilmaisiin neuvontanumeroihin, joissa sinua neuvotaan työsuhdeasioiden lisäksi työturvallisuuteen liittyvissä kysymyksissä. Oman alueesi työsuojelupiirien numerot löydät tyosuojelu.fi sivuilta. Samalta sivulta löytyy myös ohjeita yleisimpiin ongelmatilanteisiin.

Kannattaa myös muistaa, että jos kukaan teistä ei suostuisi tekemään työtä laittomilla ehdoilla, joutuisivat työnantajat korjaamaan toimintaansa eli hiljaa hyväksymällä työnantajasi laittoman toiminnan, kuset omiin ja työtoveriesi kenkiin.

Kerro kokemuksistasi!

Olisi mahtavaa saada tähän kirjoitukseen runsaasti kommentteja ja todellisia kuvauksia työelämästä niin työnantajilta kuin työntekijöiltä. 

Poikkeuksellisesti en heristele sormeani edes nimettömille kommenteille. Muistathan, että tämä blogi ei ole kuitenkaan tällä kertaa ole julkinen häpeäpaalu. Poistan kommenteista kaikki kirjoitukset, jossa lainsäädäntöä tai hyviä tapoja rikkova yritys tai henkilö mainitaan nimeltä.


*************************************************


Lue myös:

Matkailu hyväksikäyttää myös Suomen luontoa

Hyvä asiakaspalvelu kannattaa

Tyytyväisillä työntekijöillä Suomen mukavimmaksi hotelliksi