Mekin maaportali osa 2 - tuplasisällön vaarat

Tällä kertaa käsittelen tuplasisältöä. Erittäin tärkeää asiaa, jota suurin osa lukijoistani ei ole koskaan tullut edes ajatelleeksi.

Tuplasisältö on tekstiä, joka esiintyy täysin samanlaisena kahdella tai useammalla verkkosivulla. Se on huono juttu. Tarkemmin sanottuna tosi huono juttu.

Tutkimusten mukaan noin 80% verkkokävijöistä tulee hakukoneiden kautta. Hakukoneet pitävät eritoten tekstisisällöstä. Mutta jos sama teksti on monella eri sivulla, niin hakukoneet yleensä jättävät toisen huomioimatta.

Miten tämä sitten liittyy maaportaaliin?

Suomalaiset matkailuyritykset ovat koko kevään ja alkukesän tuottaneet sisältöä kohtapuoliin ilmestyvään maaportaaliin. Suurin osa niistä on tyytynyt leikkaamaan ja liimaamaan sisältöä omilta www-sivuiltaan. Tämä johtaa tuplasisältöön, josta hakukoneet ei todellakaan tykkää, vaan jättävät yleensä jommankumman tekstin huomioimatta. Yleensä kyseessä on myöhemmin julkaistu teksti, joissain tapauksissa hakukoneiden mielestä vähäpätöisemmällä sivuilla julkaistu teksti.

Pahimmillaan tämä johtaa siihen, että suomalaisten matkailuyritysten ennestäänkin olematon hakukonemenestys heikkenee entisestään ja kävijät ohjautuvat matkailuyrityksen toimintaan liittyvillä hakusanoilla pelkästään www.visitfinland.com portaaliin, josta ei välttämättä ole edes linkkiä yrityksen omille sivuille.

Tämän postauksen opetus:

Älä julkaise koskaan täysin samaa tekstiä kahdella eri sivulla, sillä silloin jompikumpi sivu kärsii hakukoneissa lähes väistämättä. Muuta tekstejä edes sen verran kuin muutit niitä kopioidessasi ystäviesi harjoitustöitä opiskeluaikoinasi.

Tämän kirjoituksen myötä toivotan kaikille hyvää kesää. Lähden kesälomalle. Lomani aikana minua on erittäin vaikea saada kiinni. Muista itsekin nauttia kesälomastasi. Pidä kännykkä äänettömällä, äläkä lue sähköpostejasi kovinkaan usein. Kukaan meistä ei ole niin tärkeä, etteikö maailma pärjäisi hetken aikaa ilman meitä.

*****************************************************************

MEK maaportaali osa 1

Mekin suomiportaali osa 3

Matkailun hakoneoptimointi

14 kommenttia:

 1. Hyviä pointteja Ilkka!

  MEK on hyvin tietoisia asiasta:
  Maaportaali ei vaikuta heikentävästi partnereiden hakutuloksiin.

  Koska emme replikoi partnereiden koko sivustoja, se ei vaikuta heidän hakukonemenestykseen heikentävästi. Päinvastoin, koska heidän sivustonsa linkitetään maaportaalista ja maaportaalilla on hyvä hakukoneoptimoinnin sijaintitulos, se myös nostaa partnereiden hakukonemenestystä.

  Googlata voi esim. 'migrate application from Resin to Tomcat': sama sisältö voi löytyä eri web sivustoilta (1. sija ja 4. sija hakutuloksessa).

  Terv. Inkeri Starry/MEK

  VastaaPoista
 2. Avasin sitten vihdoin itsekin tämän maaportaalin käyttöön. Sekavaan käyttöliittymään en halua puuttua - sellaiset ovat nykyään melkeimpä sääntö kun teknomeegot ja alan käytännön ongelmia tuntemattomat pannaan hommiin.

  Mutta noita Ilkan pointteja jäin pohtimaan. Tässä tuli sellainen mieleen (omaltakin kohdalta), että kun kieliversiot portaalissa tulee 10 kielellä, niin tulee houkutus kopsata sieltä käännöksiä omille sivuille ja saada siten sivustoja laajennettua eri kielille. Tällöin tulee vastaan toi Ilkan mainitsema tilanne. Tosin tietysti jos muutoin ei ole mitään yrityksestä kiinaksi, niin tuskinpa on iso ongelma päällekkäisyys:)

  VastaaPoista
 3. Inkku: hienoa, että asiaa on ajateltu. Kuten tiedät asia on erittäin monisyinen, joten vaatii myös myöhemmin monitorointia.

  Wertti: jospa ajattelisit asiaa käyttäjäsi kannalta. Olisiko itsestäsi mukava lukea joltain sivulta ensin matkakohteesta ja sen jälkeen siirtyä toiselle sivulle lisätietojen toivossa lukemaan täysin samaa tekstiä? Aina kannattaa tosin pitää mielessä panos/hyöty eli onko jostain riittäväsit hyötyä sen aiheuttamaan vaivaan nähden.

  VastaaPoista
 4. Juuri sitähän minä tarkoitankin, eli on taatusti enemmän hyötyä siitä, että kuvaus palveluista on kiinaksi vaikkapa kaksi kertaa eri sivuilla, kuin että ei ollenkaan.

  Muutoin on vaikea sanoa portaalin elämästä paljoa ennen kuin se aukeaa. Mitä siitä nyt näkee, niin ei vielä ole löytynyt perusteita valtavalle rahalliselle panostukselle. Varmasti vastavaan tiedonjulkaisualustan olisi saanut halvemmallakin. Siis tämä nyt on jälleen amatöörin mielipide ja olisi hauskaa ja opettavaista kuulla, mitkä kaikki asiat maaportaalissa ovat nielleet aikaa ja kustannuksia eniten.

  VastaaPoista
 5. Tuohon kieliasiaan on sanottava sen verran, että portaalin yleinen kielihän on englanti. Portaalia sen sijaan voi käyttää eri kielillä, esim. voit muokata omia asetuksiasi suomeksi, mutta muut tekstit eivät ilmesty tuosta noin vaan muilla kielillä kuin englannilla.

  VastaaPoista
 6. Kyllä siinä portaalissa on kielivaihtoehdot kymmenelle kielelle ja se on käyttäjästä kiinni, millä kaikilla kielillä omat tiedot on. Tai oikeastaan siinä on eri tasoja, sillä alueorganisaatioiden kuntien yms. pitää tuottaa tietonsa kymmenellä kielellä ja yrityksillä on minimissään ilmaisella tiedonsyötöllä mahdollista toimia vähemmilläkin kieliversioilla.

  VastaaPoista
 7. No niin ja ihan hippasen palaan vielä kieliasiaan. Pahoitteluni epäselvästä ilmauksestani, tai lähinnä väärästä käyttämästäni termistä. Minä kun puheskelin portaalin "yhteisöstä". Sivustohan jakautuu useampaan osioon ja minä tarkoitin nimenomaan tuota sosiaalisen median osiota.

  Sepä se vasta olisikin jotain, että käyttäjien kommentit kääntyisivät automaattisesti kymmenelle eri kielelle :D

  VastaaPoista
 8. Pjuu, ei mitään:) Minullekaan ei tullut muuta mieleen, kuin juuri se osio, jossa satuin itse olemaan kiinni juuri tällä hetkellä.

  VastaaPoista
 9. Kiitokset Viiropäälle ja Wertille keskustelun ylläpidosta lomani aikana;). Nythän olette sitten saanut näppärästi lisäaikaa tuohon sisällöntuotantoon. Muistattehan aina laskea hinnan myös omalle työajallenne...

  VastaaPoista
 10. mikä on valistunut arvaus portaalin käyttöönottopäivästä?

  VastaaPoista
 11. Oisko se se kuuluisa ensku? kellä on tietoa?

  VastaaPoista
 12. Toivottavasti pian aukeaa:) Hiukan hiljaista on tiedonsaanti edelleen asian tiimoilta, vaikka luulisi tässä vaiheessa paukkuvan tiedotetta tilanteesta ainakin sisäisesti koko ajan...

  VastaaPoista
 13. No niin nyt se on sitten livenä..

  VastaaPoista
 14. Ja arvioita saa esittää! Lähetä minulle joko kommenttina, twitter/ilkkakauppinen tai sähköpostina niin julkaisen kommenttini haluamasi linkin kera suuressa visitfinland arviointipostauksessani lähiaikoina.

  VastaaPoista