Windows 8 päivitys - täydellinen opas

Windows 8 asennus, lyhyt arvostelu ja kannattaako se?


Syysviikonloppu yksin kotona. Mitä silloin tekee jokainen naimisissa oleva puolivallaton nuorehko mies?Päivittää tietysti tietokoneensa Windows 7 uuteen Microsoft Windows 8 Pro käyttöjärjestelmään.

Näin ostat Windows 8 tarjous hinnalla

Mene Microsoftin tarjous sivulle, josta ostettuna päivittäminen maksaa vain 29,90 euroa. Voit myös ostaa ohjelman DVD-levyllä pieneen lisähintaan, mutta en näe tähän mitään syytä.

Tarjoushinta on voimassa 31.1.2013 asti. Tarjouksella voit päivittää joko Windows XP SP3, Windows Vista tai Windows 7. Jos et tiedä, mikä versio sinulla on käytössä niin ei haittaa.* Käytännössä voin sanoa, että hyvin harvoilla on enää käytössä tätä vanhempia käyttöjärjestelmiä.

Lyhyt saivarteleva välikommentti - mikä on Windows 8 Pro N

Kasista on olemassa myös Microsoft Windows 8 Pro N versio, sillä Eurooppalaiseen versioon ei saisi tulla lakijupakan takia ollenkaan erillistä mediaplayeria vaan sinun täytyy hankkia DVD:n katseluun soveltuva ohjelma erikseen. Kuten kaikki tietävät paras ohjelma elokuvien katseluun on ilmainen VLC media player.

Testaa ensin soveltuvuus

Ennen kuin aloitat uuden Windowsin lataamisen, kannattaa liittää koneeseesi kaikki mahdolliset lisälaitteet mitkä sinulla on, sillä ensin pitää tarkistaa toimiiko ne kaikki Windows 8:ssa. Kun aloitat Windows kasin lataamisen koneellesi, latautuu koneellesi ensin "Versiopäivityksen tukisovellus" Tämä ohjelma varmistaa, että koneesi on varmasti valmis Windows kahdeksan ohjelmalle.

Ohjelma antaa raportin, missä kerrotaan mitkä koneellasi olevat ohjelmat tai lisälaitteet eivät enää toimi päivityksen jälkeen.

Jos listassa on jotain sinulle tärkeitä ohjelmia tai laitteita (esim. printteri) suosittelen jättämään päivittämisen väliin tai ainakin odottamaan, kunnes näillekin laitteille löytyy Windows 8 tuki. Kannattaa myös muistaa, että ko. sovellus ei löydä kaikkia laitteita, joten jos käytössäsi on esim. vanhoja printtereitä tai skannereita saattaa olla turvallisinta jättää päivitys väliin.

Windows 8 lataus

Jos päätät jatkaa, on maksamisen vuoro. Kyseessä on on Microsoftin virallinen tarjoussivusto, joten maksutietojen jättämisen pitäisi olla turvallista. Sinua saattaa myös ilostuttaa tieto, että maksamastasi summasta 10% pläjähtää minun taskuuni TradeDoublerin kumppanuusohjelman ansiosta.

Tämän jälkeen ohjelma latautuu koneeseesi lähes automaattisesti. Kyseessä on iso tiedosto (2 GB), joten kannattaa varautua hetken odotteluun.

Windows 8 asennus

Kun ohjelma on latautunut koneellesi, siirrymme asentamiseen.

Asennuksen alussa Windows tunnistaa, josko jotkut ohjelmat vaativat toimenpiteitä (esim. poistamista) ja ehdottaa suositeltavaa helppoa ratkaisua ongelman hoitamiseksi.

Suurimman osan meistä kannattaa valita tarjotuista vaihtoehdoista  automaattinen asennus "Asenna Windows ja säilytä tiedostot, asetukset ja sovellukset" ja jättää mukautettu asennus  vain "kokeneille käyttäjille"

Tämän vaiheen jälkeen uusi käyttöjärjestelmä asentuu lähes itsekseen. Ohjelma kysyy matkan varrella muutaman tärkeän kysymyksen, kuten halutun taustavärin. Lisäksi sinun pitää muodostaa Windows-tili, joka on vähän sama asia kuin Google -tilin avaaminen.

Ja eikun uutta käyttöjärjestelmääsi käyttämään!

Lyhyt Windows 8 arvostelu

Windows on helppo oppia ja tarjoaa muutamia uusia asioita. Olisi ollut hienoa, jos Microsoft olisi uskaltanut siirtyä suoraan uuteen maailmaan ja hävittää alta kaikki vanhan Windowsin jäljet. Nythän työpöytänäkymä ei lopulta muuttunut paljoakaan, lukuunottamatta monella rakkaan käynnistysvalikon poistumista. Käyttöjärjestelmä on vakaan tuntuinen eikä suuria mokia ohjelmassa tunnu olevan.

Kenties mukavin seikka Windowsin peruskäyttäjälle on se, että se näyttää kivemmalta kuin vanhat Windowsit. Ehkä pääsemme tällä vuosikymmenellä vihdoinkin siihen maailmaan, missä myös tekniikka näytää kauniilta ja sitä olisi helppo käyttää.

Kokonaisuudessaan kaivattu, mutta ainakin mielestäni liian suppea päivitys. Windows 8 käyttämisen jälkeen jopa Macin iOS:t tuntuvat hieman vanhanaikaiselta.

Kannattaako Windows 8 asentaminen?

Minulla meni päivittämisessä noin 1,5 tuntia ja 29,90 euroa. Myös uuden käyttöliittymän käytön opetteluun menee aikaa.

  1. Suurelle osalle PK-yrityksistä päivittäminen ei tarjoa suurtakaan  määrää uusia hyödyllisiä ominaisuuksia.
  2. Toisaalta Windows 8 on selkeästi hauskempi käyttää kuin vanhat Windowsit ja tarjoaa ainakin alussa hauskoja yllätyksiä (kuten myös muutamia harmistuksia*)

Eli jos työnteon saa noin kolmellakympillä hieman hauskemmaksi, niin kyllä se silloin kannattaa!

Eli uutta Windowsia ostamaan!

* Mitä Windowsin versiota käytät

Jos et tällä hetkellä tiedä mikä Windows versio koneessasi on niin miksi ihmeessä olet päivittämässä sitä? Mene pois, käytä rahasi ja aikasi johonkin järkevämpään.

** Windows 8 sammuttaminen

Windows 8 -tietokone sammuu näin: kirjaa itsesi ulos käyttäjätilitäsi ulos, minkä jälkeen valitse Sammuta (Shut down). Lisäksi tietokone on mahdollista sammuttaa reunasta esille tulevasta "Charms-valikosta."

Aiheeseen liittyviä linkkejä

Windows 8:n käyttäjäystävällisiä ohjeita englanniksi

Insinöörisuomenkielisiä ohjeita asennukseen

**********************************

TÄRKEÄ ILMOITUS

Haluatko kehittyä sähköisen liiketoiminnan rotevaksi ammattilaiseksi?

Haaga-Helia järjestää jälleen vuonna 2013 tammikuussa suositun Matkailun, vapaa-ajan ja elämystalouden sähköisen liiketoiminnan erikoistumisopinnot.

30 opintopisteen kokonaisuus sisältää huippukouluttajien (mm. minä, Kirsi Mikkola ja Sanna Tarssanen) luentoja, huippumielenkiintoisia kotitehtäviä sekä oivallista verkostoitumista muiden ammattilaisten kanssa.

Opinnot on suunniteltu töiden ohella suoritettavaksi ja sen hinta on uskomattomat 250 EUR / vuosi.

Hakuaika on nyt marraskuussa.

Hae heti Haaga-Helian sivuilta klikkaamalla tätä